Tarih öncesi : Avrupa’nın en eski kenti Bulgaristan’da

3
244

Tarih öncesi

Avrupa’nın en eski tarih öncesi kenti Bulgaristan’da ortaya çıktı…

Provadia’nın modern kasabası yakınlarındaki duvarla güçlendirilmiş yerleşimin, tuz üretimi için önemli bir merkez olduğu düşünülüyor.

Kuzeydoğu Bulgaristan’daki keşif 40 yıl önce bulunan devasa altın istifini açıklayabilir.

Arkeologlar kasabanın 350 kadar insanın yaşadığı ve M.Ö. 4700 ve M.Ö. 4200 yıllarına dayandığına inanıyorlar.

Eski Yunan uygarlığının başlamasından yaklaşık 1,500 yıl önce.

Sakinler yerel bir kaynaktan suyu sağladılar ve tuz tuğlaları yaratmak için kullandılar. Bu tuz eti korumak için kullanılıyordu.

Tuz o zamana kadar oldukça değerli bir emtia idi. Uzmanlar kasabayı saran devasa savunma taş duvarlarını açıklamasında savunmanın ne derece güçlü olduğunu gösteriyor.

Tarih öncesi

2005 yılından itibaren sitede yapılan kazılar, iki katlı evlerin kalıntılarını, ritüeller için kullanılan bir dizi çukurun yanı sıra Kapı ve burç yapıları.

Bu yılın başlarında sitede küçük bir nekropolis veya mezar yeri keşfedildi ve arkeologlar tarafından hala araştırılıyor.

“Yunan şehir devletleri, eski Roma ya da ortaçağ yerleşimleri gibi bir kasabadan söz etmiyoruz, ancak arkeologların MÖ 5. binyılda bir kasabayı oluşturdukları konusunda konuşuyorlar”, Bulgaristan Ulusal Üniversitesi’nden bir araştırmacı Vasil Nikolov Arkeoloji Enstitüsü AFP haber ajansına verdiği demeçte :

“Yerleşimin etrafındaki devasa duvarlar, çok uzun boylu ve taş bloklarla inşa edilmişler, şimdiye dek güneydoğu Avrupa’daki tarih öncesi alanların kazılarında görülmeyen bir şey”

Bosna’daki Tuzla ve Romanya’daki Turda yakınlarındaki benzer tuz madenleri, aynı dönemde Karpat ve Balkan dağlarında da bakır ve altın madenleri de bulunan bir dizi medeniyetin varlığını ispatlamaya yardım ediyor.

BBC Avrupa muhabiri Nick Thorpe, bu son keşifin neredeyse kesin olarak, 40 yıl önce Varna’nın 35 km. (21 mil) uzaktaki bir mezarlığı üzerinde bulduğu hazineyi, neredeyse her yerde bulunan altın objelerin en eski istifi olduğunu açıklıyor.

.

Avrupanın tarihi Anadolu üzerinden gelen kavimler ve asyadan gelen kavimler üzerinden şekillendiğine göre M.Ö 4700 yılındaki bu buluntuların açıklayacağı oldukça fazla veri olacak.

.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
Yorumunuz için teşekkürler...
Yazıyı arkadaşlarınızla paylaşırsanız sevinirim... .

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
haydoot
haydoot

Antik Mısır kurgusu muhtemelen en erken 1800’lerde hayata geçirilmeye başlanmış. İtiraf etmeliyiz ki büyük bir proje.

haydoot
haydoot

Çelebi’nin seyatnamesini delil olarak getiren arkadaşa teşekkür ederim. Antik Mısır kurgusunu daha iyi anlamamı sağladı.

Mk
Mk

Çelebi ile ne ilgisi var Antik Mısırın. Kaldı ki ne kurgusu? Siz ne kafası yaşıyorsunuz? Hiç Müze gezdiniz mi? Ya da Mısara gittiniz mi?